Yrittäjyyden ja yritystoiminnan opetus



Yrittäjyyden ja yritystoiminnan opetuksessa pelillisiä elementtejä voidaan käyttää monella tavalla. Yritystoimintaa opiskeltaessa tutustutaan esimerkiksi moniin käsitteisiin, joiden oppimista voidaan helpottaa pelillisin keinoin. Yrittäjyys itsessään pitää sisällään ajatuksen omatoimisuudesta, osallisuudesta ja luovuudesta. Omatoimisuuden ja yrittäjyysvalmiuksien kehittämisessä pelit ovat toimiva tapa harjoittaa tarvittavia ominaisuuksia. Alla on esitelty muutamia tapoja pelien ja pelillisten elementtien hyödyntämisestä yrittäjyyden ja yritystoiminnan opetuksessa. Näiden lisäksi voidaan muun muassa hyödyntää erilaisia virtuaalimaailmoja, kuten Second Life -ympäristöä.


Käsitteiden opetteluun



Käsitteiden ja termien opettelussa voidaan käyttää esimerkiksi Aliaksen kaltaisia pelejä, joissa tarkoituksena on selittää sana toiselle. Termien opettelun apuna voi olla myös bingo, jossa oppijan itsen on ymmärrettävä sanan merkitys ja löydettävä oikea termi bingoruudukosta. Bingosta löytyy esimerkki SAK:n verkkosivuilta, joilla on esitelty talouden ja työelämän käsitteisiin keskittyvä peli (SAK).


(http://www.sak.fi/aineistot/julkaisut/muut-julkaisut-ja-liitteet/talouden-ja-tyoelaman-bingo-2013-01-09)


Yrittäjyyteen innostamista


Kilpailullisten elementtien hyödyntäminen opetuksessa voi luoda motivaatiota ja innostusta oppimiseen. Tärkeä osa yrittäjyyden ja yritystoiminnan opetusta on innostuksen luonti. Yritys hyvä -kilpailu on yrittäjyysaiheinen, Kehittämiskeskus Opinkirjon ja Yksityisyrittäjäin Säätiön yhdessä Äidinkielen opettajain liiton, Taloudellinen Tiedotustoimisto TAT:n ja muiden yrittäjyyttä tukevien tahojen ja opetusalan järjestöjen kanssa järjestämä kilpailu. Kilpailussa on sarjoja aina esiopetusikäisistä ammatillisessa koulutuksessa oleviin asti. Toiselle asteelle suunnatuissa kilpailuissa on vuoden 2016 kilpailussa mahdollisuus tehdä esimerkiksi hissipuhe omasta osaamisesta. Kilpailu tutustuttaa yrittäjyyteen, sen eri muotoihin ja laittaa miettimään omaa näkemystä yrittäjyydestä. Kilpailun tarkoituksena on innostaa yrittämään. (Kehittämiskeskus Opinkirjo.) Tämän kilpailun kaltaisia tehtäviä opiskelijoilla on mahdollisuus teettää myös luokan sisäisenä.




Opiskelijoita innostavien elementtien luomisessa voidaan myös käyttää esimerkiksi QR-koodeja. Koodien taakse voidaan piilottaa esimerkiksi tehtävänantoja tai tietoa eri muodoissa. Koodien käyttö edellyttää sitä, että opiskelijalla on käytössään kamerallinen puhelin tai tablet-laite ja siinä koodien lukuohjelma. Opetuksessa voidaan koodit vaikka piilottaa jonnekin opetustiloihin, josta opiskelijat ne sitten etsivät ja selvittävät koodin sisällön ja toimivat sen ohjeiden mukaisesti. Koodeja voidaan käyttää samalla kertaa useita. Oheinen QR-koodi näyttää Jyväskylän ammatillisen opettajakorkeakoulun sivuille vievän linkin.




Käytännönläheistä harjoittelua


Yrittäjyyttä voidaan harjoitella käytännönläheisesti monella eri tavalla. Lähimmäksi oikeaa yritystoimintaa ja yrittäjyyttä päästään simuloimalla yritystoimintaa harjoitusyrityksissä. Käytännön harjoittelun apuna voidaan käyttää myös esimerkiksi lautapelejä.



KenkäBisnes on peli, jossa pääsee kokeilemaan yrittäjänä toimimista pelin muodossa.

KenkäBisnes-peli on luotu Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n hallinnoimassa ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa Kasvu yrittäjyyteen -hankkeessa.

KenkäBisnes-pelissä opiskelija toimii yrittäjänä. Lautapelissä tehdään oikeaan yritystoimintaan liittyviä asioita: otetaan lainaa, ostetaan koneita, palkataan ja erotetaan työntekijöitä. Pelissä pääsee kokeilemaan myös muita yritystoiminnan perusasioita kuten esimerkiksi markkinointia. (Seamk.) Kenkäbisnes.fi -sivuston ylläpitäjänä toimii Seinäjoen ammattikorkeakoulun SEAMK liiketoiminta.




Harjoitusyritys on oppimismenetelmä ja myös oppimisympäristö, jonka tarkoituksena on luoda oppijoille lisää valmiuksia vastata työelämän haasteisiin. Harjoitusyritystoimintaan voidaan liittää erilaisia asioita, kuten yrityspelit, hautomotoiminta, kummiyritykset tai opiskelijayritykset. Yleensä harjoitusyrityksellä tarkoitetaan kuitenkin joko yritystoiminnan tai yrittäjyyden harjoittelua varsinaisen yritysmaailman ulkopuolella. Opetus voi tapahtua yrityspelien avulla tai oikeissa yrityksissä (Honkanen 2004, 51-53). Harjoitusyritystoiminta on opetus- ja oppimismenetelmä, joka integroituu koulutusalan opetussuunnitelmaan. Harjoitusyritys kehittää esimerkiksi oppijan valmiuksia työskennellä muuttuvissa työympäristöissä. FINPEC eli Suomen harjoitusyritysten keskus ylläpitää virtuaalista oppimisympäristöä, joka tarjoaa palvelua opiskelijoille ja oppilaitoksille. Oppimisympäristö koostuu opiskelijoiden pyörittämistä harjoitusyrityksistä, joissa harjoitellaan yritystoimintaa aitoja toimintaprosesseja noudattaen. FINPEC auttaa Suomessa harjoitusyritysten perustamisessa ja niiden hoidossa. Se toimii esimerkiksi harjoitusyritysten veroviranomaisena, vakuutusyhtiönä, perintätoimistona ja pankkina. Harjoitusyritykset käyvät keskenään kauppaa maailmanlaajuisessa EUROPEN-PEN International –harjoitusyritysverkostossa. (FINPEC.) Harjoitusyritystoiminta tuo oppimisen enemmän oppijakeskeiseksi (Osao).




Yrittäjyyttä ja yritystoimintaa voi harjoitella myös perustamalla yhden vuoden ajan toimivan NY-yrityksen. NY-yrityksen tarkoituksena on työelämätaitojen ja yrittäjämäisen asenteen ja toimintatavan oppiminen. Toisella asteella toimii NY Vuosi yrittäjänä (perus- ja toinen aste) ja korkea-asteella NY Start Up -opinto-ohjelma. NY-yritys toimii oikealla rahalla, mikä lisää opiskelijoiden motivaatiota toimintaan ja tuo mukaan oikean liike-elämän elementtejä. Ohjelman liittäminen osaksi opetussuunnitelmaa ja oppilaitoksen kursseja on oppilaitoskohtainen prosessi. Tukea ja malleja prosessiin saa verkkosivulta http://nyvuosiyrittajana.fi/opettajalle/opetussuunnitelma-ja-caset/.







Lähteet:


FINPEC - Finnish Practice Enterprises Centre. http://www.finpec.fi

Kehittämiskeskus opinkirjo. http://yrityshyva.opinkirjo.fi/

Nuori yrittäjyys ry. http://www.nyvuosiyrittajana.fi/

OSAO. Oulun seudun ammattiopisto. http://www.osao.fi/

SAK. https://www.sak.fi/aineistot/kouluille

Seamk liiketoiminta.www.kenkabisnes.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti